Rodinný dům v Brně - Komíně

Rodinný dům v Brně - Komíně

spolupráce:

Michaela Tománková, Petr Aujezdský

 

autorka zahradních úprav:
Eva Wagnerová

 

technický dozor:

Lukáš Fila

 

fotografie:
Lukáš Němeček

 

klient:
soukromá osoba

 

místo:
Brno

 

projekt:
2013 - 2015

 

realizace:
2015 - 2017

 

Novostavba rodinného domu se nachází v Brně – Komíně, na ulici Palcary. Malý pozemek je mírně svažitý se severo-jižní orientací, přístup na pozemek je z jihu, směrem do zahrady pozemek mírně stoupá. Dům je samostatně stojící, dvoupodlažní, s plochou střechou. Využívá stoupajícího terénu a částečně se do něj zapouští. Zářez v terénu vytváří pohledovou bariéru venkovnímu posezení.

 

Dům je kubického tvaru s dvěma prolomeními dovnitř hmoty, které dům odlehčují. Na takto zapuštěnou terasu v přízemí navazuje velkorysé prosklení s HS portálem a dlouhé pásové okno směrem na západ, které opticky oddělují hmotu druhého podlaží a nechávají ji „levitovat“ nad terénem. Lehkost celého řešení podtrhují jednoduché materiály – bílá omítka se samočistícím účinkem, hliníková přírodně eloxovaná okna, pohledové železobetonové venkovní stěny.

 

Vnitřní prostorové uspořádání domu odráží sklon okolního terénu a reaguje na něj kombinací dvou klasických podlaží se vstupním mezipatrem. K hlavnímu vstupu tak vystoupáme s původním terénem po několika venkovních schůdcích kolem zapuštěné kryté terasy podél východní fasády domu. K zádveří přiléhá prostorná šatna a kolárna a navazuje na něj hlavní domovní přímočaré schodiště. Po schodišti sejdeme dolů do hlavní společenské zóny - obytného prostoru s kuchyní, jídelním a pracovním koutem, „za nábytkem“ se schovává wc a chladná komora pod schody. Na obytný prostor přímo navazuje již zmíněná krytá terasa. Nahoru vede schodiště do soukromé zóny domu se třemi ložnicemi (pokoji), šatnou, koupelnou, samostatným wc a prádelnou s technickým koutem.

 

Součástí návrhu domu bylo také podrobné řešení interiéru s důrazem kladeným na návrh vestavného nábytku v obytném prostoru. Ten tvoří jedna nábytková sestava v bílé barvě, doplněná modrými a žlutými prvky, spojující do jednoho celku nábytkovou stěnu s televizí, kuchyňskou linku se zapuštěnou nikou a linii nízkých skříněk pod pásovým oknem tvořících zároveň parapet, obíhajících kolem téměř celého prostoru. Nábytek je tvořen bílým laminem s oživením dvou odstínů modré a žluté (oblíbené barvy investorů). Tyto barvy se propisují i do dveří do pokojů v patře, všechny ostatní dveře jsou bílé.

 

Návrh doplňují venkovní zahradní úpravy. Většina pozemku je zatravněna, zpevněné plochy jsou minimální. V přední části pozemku podél plotu je navržena liniová výsadba živého habrového plotu se dvěma samostatnými stromy - muchovníky. Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin a zakončena je soliterním keřem šeříku. V zadním koutu zahrady jsou navrženy užitkové záhony. Severní plot oživují maliníky a ostružiníky. Západ a východ časem poroste popínavou zelení. Zelená je i střecha.

 

Technicky se jedná o vyzdívaný zateplený skelet. Podlahy tvoří lité Cemflow Look, stropy jsou pohledové železobetonové. Dům využívá dešťových vod ke splachování a praní.

 

Pár fotek ze stavby tu.